Kierrätysmuovikassi on hiilineutraalein kauppakassi
Mikä on oikeasti ekoa?
Ekologisen kassivalinnan tekeminen ei ole aina helppoa. Ympäristövaikutuksia yhteen ynnätessä tulee huomioida kauppakassin koko elinkaaren energian tarve sekä valmistuksessa käytettävät raaka-aineet, niiden hankinta, prosessointi, jalostaminen ja kuljetukset. Kyse on myös siitä, miten kasseja hyödynnetään käytön jälkeen.
Muovikassi on hyvä, uusiomuovikassi on vieläkin parempi
Eri materiaaleista valmistettujen ostoskassien ympäristövaikutuksia on tutkittu mm. Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriön sekä Suomen ympäristökeskuksen (Optikassi-tutkimus) toimesta. Molempien tutkimusten mukaan ruokien kantamisessa kaupasta kotiin muovikassit ovat ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Muovikassien hiilijalanjälki on pieni, niitä voidaan käyttää useita kertoja, lopuksi kierrättää ja roskapusseina ne voidaan lopulta hyödyntää energiantuotannossa.
Paperikassin valmistus kuluttaa resursseja
Tutkimusten mukaan paperikassin valmistaminen kuluttaa runsaasti vettä, kemikaaleja ja energiaa. Lisäksi paperikassin kuljetus ja varastointi vievät viisinkertaisesti resursseja muovikassiin verrattuna. On myös hyvä muistaa, että ruokakaupan paperikasseja ei valmisteta Suomessa, vaan ne ovat tuontituotteita.
Kangaskassi huonoin vaihtoehto luonnonystävälle
Kierrätysmuovikassi tuottaa vähiten hiilidioksidipäästöjä, kun taas elinkaarensa aikana saastuttavin vaihtoehto on kangaskassi. Kangaskassien valmistuksessa haitallisia hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat mm. niihin tarvittavan puuvillan viljely ja kankaan kudonta. Myös vedenkulutus on huimaa: yhden kangaskassin materiaalin valmistaminen kuluttaa 357 litraa vettä ja viljely tapahtuu alueilla, joilla veden puute on huutava jo entuudestaan. Lisäksi kankaan kierrätysmahdollisuudet ovat kierrätysmuovia huomattavasti heikommat.
Tanskalaistutkimuksen mukaan kangaskassia pitää käyttää jopa 7 000 kertaa, jotta sen ympäristöhaitat jäisivät yhtä vähäisiksi kuin kierrätysmuovikassin!
Biokassi tuhlaa luonnonvaroja kertakäyttötuotteeseen
Nykyisten biokassien valmistaminen on kuluttavampaa kuin muovikassien valmistaminen. Biokassit valmistetaan kasviöljyistä, -tärkkelyksestä ja osin fossiilisesta öljystä. Kasvimuovien valmistaminen on nykyteknologialla kallista ja ehtyviä luonnonvaroja kuluttavaa. Maissin tai muiden tärkkelyspitoisten kasvien käyttäminen biomuovien valmistamiseen laajemmassa mittakaavassa nostaisi elintarvikkeiden hintoja. Näin on jo tapahtunut biopolttoaineiden kohdalla. Biomuovit eivät myöskään sovellu kierrätykseen.
Kaikki bio ei maadu!
Biokasseja (biomuoveja) on kahdenlaisia, joten valinnassa kannattaa olla tarkkana. Toiset valmistetaan täysin uusiutuvista biopohjaisista muoveista (kasveista), jotka eivät maadu. Toisten valmistuksessa käytetään kasviperäisten raaka-aineiden lisäksi fossiilipohjaista muovia, jotka kompostoituvat jotenkuten. Kompostointi puolestaan lämmittää ilmastoa yhtä paljon kuin muovin poltto ilman energian talteenottoa. Valmistusmateriaaleista riippumatta biokassien valmistus aiheuttaa enemmän päästöjä kuin perinteisen (PE-LD) kierrätysmuovikassin.
Biohajoavat kassit ja pussit aiheuttavat ongelmia jätelaitoksilla ja kaatopaikoilla, koska ne eivät kompostoidu yhtä nopeasti kuin muu massa, tai ne eivät kompostoidu käytännössä ollenkaan.
- Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriön ostoskassitutkimus: TkT Sauli Eerolan yhteenveto tutkimuksesta (pdf)
- Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriön ostoskassitutkimus: Keski-Suomalainen 17.3.2018 (pdf)
- Englanninkielinen tutkimusraportti luettavissa kokonaisuudessaan Tanskan ympäristöministeriön verkkosivuilla.
- Optikassi-tutkimus (pdf)